Składniki:
- 0,5 kg mąki z samopszy
- 3/4 szklanki mleka koziego
- 1/3 szklanki cukru
- 30 gram świeżych drożdży
- 30 gram masła roztopionego i przestudzonego
- 1 jajko
Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, dolać 2 łyżki letniego mleka i 2 łyżki mąki rozetrzeć grudki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, gdy rozczyn zacznie pączkować (ok10-15minut) dodać pozostałe składniki. Wyrobić ciasto ręcznie lub robotem kuchennym. Pod koniec wyrabiania dolać roztopione masło i dalej wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i będzie łatwo odchodziło od ręki. Uformować kulę przełożyć do wysypanej mąką miski przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Przekroić na dwie części, krótko wyrobić. Każdą podzielić na trzy części z których uformować wałeczki i spleść warkocz. Przełożyć na wyłożoną papierem blaszkę, zostawić ok 15 minut do wyrośnięcia. Należy zachować odstęp pomiędzy chałkami bo urosną podczas pieczenia.
Posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody i posypać kruszonką, piec ok 20-30 minut w 180 st.
Kruszonka:
- 6 łyżek mąki
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki masła
wszystko rozgniatać palcami do połączenia