Chałka samopszowa

Chałka samopszowa nie wyględna ale jaka zdrowa. Ze względu na niską zawartość glutenu ciasto drożdżowe słabo rośnie, ale za to jest przepyszne o niepowtarzalnym orzechowym aromacie. Tak pyszne, że ledwo zdążyłam zrobić zdjęcie. Do ciasta najlepiej użyć mąki z drobnego przemiału np 600.
Dziś trochę więcej o Samopszy nazywanej zbożowym kawiorem. Samopsza czyli mały orkisz to najstarsze zboże, jago wiek szacuje się na 9000 lat. Zawiera 8 egzogennych aminokwasów niezbędnych do funkcjonowania naszego organizmu, bardzo bogata w wapń, fosfor, potas oraz magnez. Zawiera 4 razy więcej magnezu niż ta sama porcja ciemnego ryżu oraz 5 razy więcej niż stek wołowy. 100g samopszy zawiera tyle wapnia co 2 szklanki mleka.
Dziś trochę więcej o Samopszy nazywanej zbożowym kawiorem. Samopsza czyli mały orkisz to najstarsze zboże, jago wiek szacuje się na 9000 lat. Zawiera 8 egzogennych aminokwasów niezbędnych do funkcjonowania naszego organizmu, bardzo bogata w wapń, fosfor, potas oraz magnez. Zawiera 4 razy więcej magnezu niż ta sama porcja ciemnego ryżu oraz 5 razy więcej niż stek wołowy. 100g samopszy zawiera tyle wapnia co 2 szklanki mleka.
Zawartość witaminy B1 i B2 przewyższa współczesne zboża, a ilość karotenoidów i luteiny ( znakomitych antyoksydantów) jest 3-4 większa. Wartości witaminy A aż 35 razy wyższe. Ma bardzo niską zawartość glutenu, a gliadyny w niej zawarte są w pełni przyswajalne i nie powodują alergii. Sprawdza się to w przypadku osób z nietolerancją, jest stosowana u osób z celiaklią, wówczas wprowadza się ją stopniowo zwiekszając po jednym ziarenku pod kontrolą lekarska. i jeszcze jeden, a w zasadzie najważniejszy składnik - Rodanid, o którym napiszę następnym razem, powiem tylko, że to znakomity stymulator układu odpornościowego.
Samopsza w przeciwieństwie do orkiszu nie poddaje się modyfikacjom, a jej wydajność z hektara wynosi Ok 1 tony, dla porównania pszenica daje od 5 nawet do 10 ton. Stąd jej wysoka cena, ale bezsprzecznie warta naszego zdrowia
Samopsza w przeciwieństwie do orkiszu nie poddaje się modyfikacjom, a jej wydajność z hektara wynosi Ok 1 tony, dla porównania pszenica daje od 5 nawet do 10 ton. Stąd jej wysoka cena, ale bezsprzecznie warta naszego zdrowia


Składniki:
Posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody i posypać kruszonką, piec ok 20-30 minut w 180 st.
Kruszonka:
- 0,5 kg mąki z samopszy
- 3/4 szklanki mleka koziego
- 1/3 szklanki cukru
- 30 gram świeżych drożdży
- 30 gram masła roztopionego i przestudzonego
- 1 jajko
Posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody i posypać kruszonką, piec ok 20-30 minut w 180 st.
Kruszonka:
- 6 łyżek mąki
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki masła