Macierzanka to idealny środek na problemy skórne. Można ją stosować wewnętrznie, należy spożywać zawsze gotowaną lub zewnętrznie w postaci kąpieli z naparem. Spożywanie macierzanki poprawia funkcje mózgu, to znakomity lek na zapominanie. Można dodawać do pieczenia chleba dzięki czemu jest spożywana regularnie.
Oto jak o niej pisze św. Hildegarda:
„Macierzanka jest ciepła i umiarkowana. Człowiek, który ma słabe ciało, wskutek czego pokrywa się ono wykwitami, powinien czesto jeść macierzankę gotowaną z mięsem lub w musie, a jego ciało zostanie od wewnątrz wyleczone i oczyszczone”.
Zaczyn:
- 480g mąki orkiszowej lub z samopszy (można wymieszać mąkę uniwersalną i chlebową)
- 50g zakwasu
- 400g ciepłej wody
Wymieszać składniki na zaczyn i zostawić 6-7 godzin.
Następnie dodać:
- 710g mąki orkiszowej lub z samopszy (można wymieszać mąkę uniwersalną i chlebową)
- 1 -1,5 łyżki soli kamiennej
- 530g ciepłej wody
- 1 łyżkę sproszkowanej macierzanki
- Szczyptę galgantu i bertramu
Przygotować 2 blaszki keksówki i wysmarować masłem klarowanym. Przełożyć ciasto chlebowe do blaszek i zostawić do wyrośnięcia na ok. 4 – 5 godz. w ciepłym miejscu. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200 st. Przez 45 min.