Chlebek z macierzanką

Macierzanka to idealny środek na problemy skórne. Można ją stosować wewnętrznie, należy spożywać zawsze gotowaną lub zewnętrznie w postaci kąpieli z naparem. Spożywanie macierzanki poprawia funkcje mózgu, to znakomity lek na zapominanie. Można dodawać do pieczenia chleba dzięki czemu jest spożywana regularnie.
Oto jak o niej pisze św. Hildegarda: „Macierzanka jest ciepła i umiarkowana. Człowiek, który ma słabe ciało, wskutek czego pokrywa się ono wykwitami, powinien czesto jeść macierzankę gotowaną z mięsem lub w musie, a jego ciało zostanie od wewnątrz wyleczone i oczyszczone”.
Zaczyn:
Następnie dodać:
Oto jak o niej pisze św. Hildegarda: „Macierzanka jest ciepła i umiarkowana. Człowiek, który ma słabe ciało, wskutek czego pokrywa się ono wykwitami, powinien czesto jeść macierzankę gotowaną z mięsem lub w musie, a jego ciało zostanie od wewnątrz wyleczone i oczyszczone”.
Zaczyn:
- 480g mąki orkiszowej lub z samopszy (można wymieszać mąkę uniwersalną i chlebową)
- 50g zakwasu
- 400g ciepłej wody
Następnie dodać:
- 710g mąki orkiszowej lub z samopszy (można wymieszać mąkę uniwersalną i chlebową)
- 1 -1,5 łyżki soli kamiennej
- 530g ciepłej wody
- 1 łyżkę sproszkowanej macierzanki
- Szczyptę galgantu i bertramu