ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA NAGRODY WIĘCEJ
ogrodyhildegardy.pl
ogrodyhildegardy.pl
Tradycyjne receptury wg. Św. Hildegardy od trzech pokoleń

Gofry z samopszy

Gofry z samopszy
Czasami każdy z nas wstanie lewą nogą z łóżka i jedynym ratunkiem, by przywrócić dobry humor, jest… coś słodkiego. Jednak, kiedy pilnujemy zdrowej diety, może to być dla nas dylemat i wyzwanie. Przychodzimy więc z pomocą oraz przepisem na pyszne gofry z pełnoziarnistej mąki z samopszy. Ten pomysł na zdrową przekąskę opiera się na pszenicy samopszy, uznawanej za źródło wielu witamin i wartości odżywczych, która zajmuje szczególne miejsce w diecie św. Hildegardy. Do zdrowych gofrów dobierzcie ulubione dodatki: świeże owoce, musy lub dżemy. Jeśli podążacie za radą świętej, to możecie wybierać wśród polecanych przez nią owoców, którymi są np.: jabłka, gruszki, wiśnie, czereśnie, jeżyny czy maliny.
Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki z samopszy
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru waniliowego lub trzcinowego
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 1 i 1/3 szklanki mleka roślinnego lub krowiego
  • opcjonalnie łyżeczka cynamonu
Przygotowanie jest dziecinnie proste: wszystko miksujemy na gładką masę, rozgrzewamy gofrownicę, smażymy i gotowe!

Koniecznie wypróbujcie ten prosty przepis na zdrowe gofry z pełnoziarnistej mąki z samopszy! Szybkie w przygotowaniu, pyszne i pełne wartości odżywczych! Sprawdzą się jako słodka przekąska lub pomysł na śniadanie. A najlepsze jest to, że można zjeść ich całe mnóstwo – bez wyrzutów sumienia!
Smacznego!
Gofry z samopszy