ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA NAGRODY WIĘCEJ
ogrodyhildegardy.pl
ogrodyhildegardy.pl
Tradycyjne receptury wg. Św. Hildegardy od trzech pokoleń

Kasztany i migdały

kasztany
Les Jardins de Sainte Hildegarde oferuje przetwory z kasztanów jadalnych. Są one wytwarzane ręcznie, według tradycyjnych receptur, z odmian dobranych ze względu na ich walory smakowe. Wszystkie oferowane przez nas produkty na bazie kasztanów lub migdałów pochodzą z upraw ekologicznych.

Kasztany są wyprodukowane w ramach lokalnego, innowacyjnego programu ekologicznego, który ma na celu ochronę starych gajów kasztanowych. Drzewa będące regionalnym dziedzictwem są ratowane przed porzuceniem i ponownie używane do produkcji. Zebrane kasztany są obierane na zimno, sortowane, gotowane i pakowane, aby zachować ich świeży smak oraz walory odżywcze.
Oto, co mówi św. Hildegarda w książce Physica o migdałach: „Kto ma pusty mózg, brzydką cerę i ból głowy, niech często je migdały: wypełnią mu one mózg i przywrócą piękną cerę. Każdy, kto ma chore płuco i osłabioną wątrobę, będzie często jadł migdały, surowe lub gotowane: to dodaje siły płucom, nie wysusza człowieka, ale go wzmacnia. ”.

Oto, co mówi św. Hildegarda w książce Physica o owocach kasztanowca: „… są one pożyteczne w zwalczaniu każdej choroby jaka dotyka człowieka”, „… kto cierpi na wątrobę, niech często miażdży kasztany, wkłada je do miodu i zjada z miodem, a zostanie wyleczony…”, ” kto odczuwa dolegliwości serca, przez co staje się smutny powinien często zjadać surowe kasztany… człowiek ów odzyska siły, bowiem dobra siła kasztanów usuwa niedomagania serca i wzmacnia ten organ”.
migdaly