ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA NAGRODY WIĘCEJ
ogrodyhildegardy.pl
ogrodyhildegardy.pl
Tradycyjne receptury wg. Św. Hildegardy od trzech pokoleń

Lekka sałatka z ziarnem orkiszu i fasolą

Lekka sałatka z ziarnem orkiszu i fasolą
Jeśli szukacie prostego i szybkiego przepisu na ziarno orkiszu, to pokochacie tę sałatkę! Lekko orzechowy smak orkiszu w połączeniu ze świeżymi warzywami i aromatycznym sosem robi wrażenie i sprawia, że na taką orzeźwiającą orkiszową sałatkę mamy ochotę przynajmniej raz w tygodniu! Fasola i ziarno orkiszu dostarczają nam białka i błonnika, dzięki czemu w upalne dni taka pełnowartościowa sałatka może być podawana na obiad. Oczywiście świetnie sprawdzi się też na lunch do pracy lub szkoły, jako przekąska na piknik, czy syte śniadanie albo na kolację.
Orkisz, jako najzdrowsze zboże, polecane przez św. Hildegardę z Bingen, ma w sobie wiele składników odżywczych, które wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie. Dieta orkiszowa może okazać się rozwiązaniem dla problemów trawiennych, obniży także poziom cholesterolu we krwi, wesprze układ immunologiczny oraz usunie toksyny z organizmu. Gotowanie na bazie produktów orkiszowych może zdziałać wiele dobrego dla duszy i ciała.
Lekka sałatka z ziarnem orkiszu i fasolą
Lekka sałatka z ziarnem orkiszu i fasolą
Składniki:
  • 1,5 szklanki suchego ziarna orkiszu
  • 4,5 szklanki wody
  • 1 puszka fasoli białej, odsączonej i opłukanej
  • 1 opakowanie pomidorków cherry, przekrojonych na ćwiartki lub na połówki
  • 1 ogórek, pokrojony w drobną kostkę
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 1/4 szklanki posiekanego świeżego szczypiorku
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
  • Do rondla wsyp ziarno orkiszu, zalej wodą, dodaj szczyptę soli i gotuj na średnim ogniu. Gdy orkisz się zagotuje, zmniejsz ogień, przykryj rondel i pozostaw na wolnym ogniu przez 45 minut – 1 godzinę, lub do momentu, aż orkisz będzie miękki. Odcedź i przełóż ziarna do dużej miski; odstaw do ostygnięcia. Do smaku można dodać odrobinę oliwy z oliwek.
  • Gdy orkisz ostygnie, dodaj fasolę, pomidory, ogórka, zioła i wymieszaj.
  • W osobnej miseczce przygotuj sos: wlej ocet balsamiczny, dodaj sól, pieprz oraz oliwę z oliwek. Mieszaj do powstania emulsji.
  • Na koniec polej sałatkę sosem i wymieszaj.

Smacznego!
Lekka sałatka z ziarnem orkiszu i fasolą