ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA NAGRODY WIĘCEJ
ogrodyhildegardy.pl
ogrodyhildegardy.pl
Tradycyjne receptury wg. Św. Hildegardy od trzech pokoleń

Mąka orkiszowa - Mąka typ 650 Samopsza 4 kg

Symbol: PL6504

72.00 zł
typ 650 - mąka uniwersalna

Numer partii / najlepiej spożyć przed: data dostępna na opakowaniu
Dytrybutor w Polsce: OgrodyHildegardy.pl, MOUTON interactive Krzysztof Baran, ul. Starowiejska 265, 08-110 Siedlce, NIP: 821-152-01-37

Mąka orkiszowa - Mąka typ 650 Samopsza 4 kg

typ 650 - mąka uniwersalna
Mąka typu 650 jest przesiewana, część łuski ziarna jest usunięta.

Sposób użycia: z tej świeżej mąki możesz zrobić ciasteczka zalecane przez św.Hildegardę lub użyć jej do pieczenia chleba, doskonale nadaje się do naleśników oraz zagęszczania sosów.
Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.

Właściwości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna: 1466 kJ / 346 kcal
Białko: 13 g
Tłuszcz: 1,8 g
- w tym kwasy tłuszczowe: 0,3 g
Węglowodany: 67 g
- w tym cukry: 2,1 g
Sól: 0 g

W dziełach św. Hildegardy znajdują się informacje, że ten produkt/składnik może działać wspomagająco na:
Samopsza jest to najstarsze ziarno (ponad 10 000 lat) nie dające się modyfikować. Jest bardzo lekkostrawna, bogata w składniki odżywcze. Jest to najlepsze zboże zalecane jako podstawa dobrego odżywiania przez św. Hildegardę. Święta Hildegarda wskazując na orkisz, nie pisze nic więcej; to znaczy wszystkie pszenice z łuską, które po łacinie nazywa „spelta”, co oznacza „odziana”. Należą do nich:
- samopsza (mały orkisz, Triticum monococcum, einkorn), genom AA, pszenica diploidalna
- płaskurka (triticum dicoccum, farro, emmer) genom AABB, pszenica tetraploidalna
- duży orkisz (Triticum spelta), genom AABBDD, pszenica heksaploidalna.
Ze względu na to, że zboże to nie stanowi hybrydy i wykazuje czystość chromosomową, jest lekkostrawne, a rodzaj glutenu, który zawiera znacznie rzadziej wywołuje nietolerancje.

Składniki:
samopsza (triticum monococcum)*

*Kraj pochodzenia Polska

 

Mąka orkiszowa - Mąka typ 650 Samopsza 4 kg, PL6504

Oferta tygodnia