Zdrowa żywność św. Hildegardy
Królowa zbóż według Hildegardy z Bingen to „orkisz - doskonałe ziarno, ciepłe z natury, duże i pełne mocy i słodsze od wszystkich innych zbóż: daje dobre mięso i krew, a radosnego ducha.” Pierwsze ziarno typu orkisz pojawiło się już w X wieku p.n.e, następnie zostało porzucone na rzecz pszenicy ze względu na wydajność plonu. Święta Hildegarda wskazuje na orkisz , nie pisze nic więcej; to znaczy wszystkie pszenice z łuską, które po łacinie nazywa „spelta”, co oznacza „odziana”. Nie należy mylić ich z „triticum spelta”, które oznaczałaby wtedy tylko duży orkisz. Słowo „spelta” w czasach Hildegardy oznacza zatem całą pszenicę oplewioną czyli samopszę, płaskurkę oraz duży orkisz. (więcej informacji na ten temat znajdziesz
tutaj).
Ziarna te zostały ponownie odkryte około trzydzieści lat temu, mówi się, że gluten w nich zawarty jest bardzo dobrej jakości i nie atakuje bariery jelitowej. Specjaliści zalecają samopszę, płaskurkę lub niehybrydyzowany orkisz od certyfikowanych producentów (nie krzyżowany z pszenicą). Bardzo przyswajalny, bogaty w minerały, mikroelementy, witaminy i prebiotyki. Orkisz jest również cennym środkiem przeciwzapalnym i naturalnym antydepresantem, jednocześnie stymulującym układ odpornościowy. Do spożycia pod różnymi postaciami: owsianka, chleb, ryż, makaron czy ciasteczka.