Orkisz z Ogrodów świętej Hildegardy
Orkisz, który sprzedajemy, został wybrany spośród najlepszych na rynku francuskim i włoskim ze względu na jego wartości odżywcze (wolne od mykotoksyn, alkaloidów sporyszu, o poziomie Hagberga wyższym niż 200), pierwotne odmiany, nie krzyżowane z pszenicą, w całości z upraw ekologicznych. Ziarna są posortowane do 99%, a ich zdolność kiełkowania większa niż 80%:
- prawdziwy mały orkisz francuski inaczej samopsza(Triticum monococcum) pochodzący z rolnictwa ekologicznego (ziarno nie podlega modyfikacjom i krzyżowaniu z pszenicą)
- mały włoski orkisz inaczej płaskurka(Triticum dicoccum) nieskrzyżowany z pszenicą (nie hybrydowe) z uprawy rolnictwa ekologicznego
- duży orkisz francuski (Triticum spelta) nieskrzyżowany z pszenicą (nie hybrydowe) z uprawy rolnictwa ekologicznego
Cztery odmiany dużego orkiszu niezhybrydyzowane (zwane odmianami pierwotnymi) to: oberkulmer, czerwony tyrolski, ostro, Schwabenkorn. Odmiana Frankencorn jest skrzyżowana z pszenicą (5% wskaźnik hybrydyzacji). Osoby z nietolerancją glutenu źle go znoszą.