Orkiszowy mazurek pistacjowy z matchą

Wielkanoc coraz bliżej, a razem z nią czas zadumy i refleksji. Święto Zmartwychwstania Pańskiego to również okres radosnych przygotowań oraz chwil spędzonych z najbliższymi, a co za tym idzie – wspólnego gotowania pyszności na świąteczny stół. Stawiacie na tradycyjne potrawy, czy może jednak szukacie nietuzinkowych przepisów, żeby zaskoczyć rodzinę w tym roku? My lubimy eksperymentować w kuchni, szczególnie ze zdrowymi produktami, polecanymi przez św. Hildegardę.
Przedstawiamy przepis na zielony, nietypowy, świąteczny przysmak – orkiszowy mazurek pistacjowy z dodatkiem zielonej herbaty matcha. Ciasto z mąki orkiszowej w połączeniu z kremową masą o charakterystycznym smaku to prawdziwa gratka dla wszystkich fanów szaleństwa w kuchni! Wielkanocny mazurek prezentuje się pięknie, a smakuje jeszcze lepiej!
Przedstawiamy przepis na zielony, nietypowy, świąteczny przysmak – orkiszowy mazurek pistacjowy z dodatkiem zielonej herbaty matcha. Ciasto z mąki orkiszowej w połączeniu z kremową masą o charakterystycznym smaku to prawdziwa gratka dla wszystkich fanów szaleństwa w kuchni! Wielkanocny mazurek prezentuje się pięknie, a smakuje jeszcze lepiej!
Składniki na spód:
- 200 g mąki orkiszowej
- 50 g cukru pudru
- szczypta soli
- 150 g masła
- 1 jajko
- 200 g masła
- 200 g cukru
- szczypta soli
- 3 jajka
- 150 g zmielonych pistacji
- 50 g mąki orkiszowej
- 100 g śmietanki kremówki
- 2 tabliczki białej czekolady
- 3 łyżki matchy


Przygotowanie:
- Mąkę, cukier i sól ucieramy z zimnym masłem. Dodajemy jajko i wyrabiamy na jednolitą masę. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
- Zimne ciasto wałkujemy na placek o grubości około 4 mm, wykładamy na blaszkę i zawijamy brzegi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20-25 min.
- Miękkie masło rozcieramy z cukrem i solą na jasną masę. Dodajemy pojedynczo jajka, ciągle mieszając. Następnie wsypujemy pistacje i mąkę. Mieszamy do połączenia składników.
- Na upieczony spód wykładamy nadzienie. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.
- Śmietankę doprowadzamy do wrzenia i zalewamy nią czekoladę. Odstawiamy na 5 minut do rozpuszczenia czekolady i mieszamy do otrzymania gładkiej masy. Rozdzielamy masę na 2 części, do jednej dodajemy matchę. Gdy mazurek ostygnie, wylewamy najpierw białą polewę tak, aby jednolicie zakryła całe nadzienie. Następnie łyżeczką wykładamy punktowo polewę z matchą, robiąc kleksy, i rozciągamy je wykałaczką tak, aby powstały wzory na całym cieście (można puścić wodze fantazji).