Pyszna zupa krem z kasztanów jadalnych i selera

Pożywna zupa krem na obiad
Sycące zupy krem to zawsze dobry pomysł na szybki i prosty w wykonaniu obiad. Pełna wartości odżywczych gęsta zupa z warzyw, polecanych przez św. Hildegardę, przyjemnie rozgrzewa i wypełnia swoim aromatem cały dom. Nic dziwnego, że tradycyjne zupy coraz częściej zastępowane są zblendowaną wersją o aksamitnej konsystencji. Zupy w postaci kremu są pożywne, zdrowe i łatwe w przygotowaniu, a w dodatku pomysłów na nie jest tyle, ile kombinacji warzyw.Kasztany jadalne i seler – co o nich myślała św. Hildegarda?
Kasztany jadalne mają szczególną wartość w diecie św. Hildegardy. Mniszka włączyła je do wielkiej trójcy produktów w pełni przyswajalnych. Owoce kasztana jadalnego, zdaniem św. Hildegardy, są przydatne w zwalczaniu każdej choroby człowieka. Wspomagają pracę mózgu, łagodzą dolegliwości trawienne, korzystnie wpływają na wątrobę czy śledzionę. Z kolei seler, według mistyczki, ma w sobie wiele soków. Surowy nie nadaje się do jedzenia, gdyż powoduje powstawanie złych soków w człowieku, natomiast gotowany nie zaszkodzi, a nawet przysporzy tych zdrowych. Te dwa składniki w zupie krem przynoszą dla naszego organizmu same korzyści.

Składniki
- 1 duża cebula,
- 2 łyżki oleju,
- 600 g korzenia selera,
- 200 g kasztanów gotowanych (można kupić pakowane próżniowo),
- 2 kostki bulionowe bio,
- olej orzechowy i orzechy do dekoracji,
- sól pieprz biały, galgant, gałka muszkatołowa do smaku.
Przygotowanie
Drobno posiekaną cebulkę podsmażamy, następnie dodajemy pokrojonego selera i kasztany. Warzywa zalewamy do pokrycia wodą, dodajemy kostki bulionowe i gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Miękkie warzywa blendujemy, a następnie doprawiamy do smaku. Podaną na talerzu zupę krem dekorujemy orzechami i grillowanymi kasztanami (można ująć kilka z ilości potrzebnej do gotowania). Na zdrowie i smacznego!