ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA NAGRODY WIĘCEJ
ogrodyhildegardy.pl
ogrodyhildegardy.pl
Tradycyjne receptury wg. Św. Hildegardy od trzech pokoleń

Rustykalna tarta z leczniczej samopszy

Rustykalna tarta z leczniczej samopszy
Wrzesień pachnie ususzoną lawendą zebraną w sierpniu i wciąż można kupić świeże malinki. Oto pyszna i zdrowa propozycja na leniwe jesienne wieczory - rustykalna tarta z leczniczej samopszy z malinami i lawendą.

Nadzienie:
  • 450 g mrożonych lub świeżych malin
  • 2 łyżki lawendy
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • opakowanie cukru waniliowego (do posypania ciasta)
  • jajko do nasmarowania ciasta
spód:
  • 2 szklanki mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki brązowego cukru
  • 100 g zimnego masła
  • 6 łyżek zimnej wody
1. Spód: W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier, a następnie dodaj pokrojone w kostkę zimne masło. Całość rozcieraj palcami przez chwilę. Dodaj 30 ml zimnej wody i dalej zagniataj , aż uzyskasz jednolitą zwartą konsystencję. Surowe ciasto wstaw do lodówki na około 30 minut.
2. Maliny wymieszaj z lawendą, cukrem i mąką ziemniaczaną.
3. Ciasto rozwałkuj na okrągły placek o grubości około 0,3-0,5 cm Na środku rozłóż maliny Pozostaw około 5 cm wolnego brzegu na zwinięcie ciasta.
4. Brzegi ciasta zawiń do środka, na zakładkę, przykrywając część nadzienia. Następnie posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i oprósz cukrem waniliowym.

Piecz w piekarniku w temp 180 stopni C przez około 35 – 45 minut.
Rustykalna tarta z leczniczej samopszy