ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA NAGRODY WIĘCEJ
ogrodyhildegardy.pl
ogrodyhildegardy.pl
Tradycyjne receptury wg. Św. Hildegardy od trzech pokoleń

Samopszowa tarta z warzywami i kozim serem

Samopszowa tarta z warzywami i kozim serem
Pomysł na pyszne danie, które zachwyci Twoich domowników i stanie się obowiązkową pozycją na imprezowym stole? Zdrowa tarta pełna smaku i aktywnych składników! Najlepsza tarta na cieście z samopszy, u nas z nadzieniem z dyni, cukinii, koziego sera i czerwonego pieprzu, to niebo w gębie! Tajnym składnikiem, który dodaje nietuzinkowego aromatu, jest bertram - niesamowita przyprawa znana już od średniowiecza i polecana przez św. Hildegardę z Bingen. Bertram to źródło wielu substancji aktywnych, takich jak: pyretryna, pellitoryn, sezamina, insulina i polisacharydy. Zawiera także anacylinę, czyli substancję, która ma właściwości przeciwdrgawkowe, rozkurczowe i antydepresyjne. Lista zalet bertramu jest jednak znacznie dłuższa. Ziele działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwpasożytniczo. Święta Hildegarda ceniła bertram za właściwości regenerujące i oczyszczające organizm. Oprócz zalet prozdrowotnych, dodaje potrawom ciekawego smaku.
Składniki na ciasto:
  • 250 g mąki z samopszy
  • 150 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto włożyć na 30 min. do lodówki.

Nadzienie:
  • 5-6 jajek
  • 1 szklanka jogurtu koziego lub owczego
  • sól z ziołami Hildegardy do smaku, mieszanka z macierzanką i hyzopem
  • odrobina bertramu
Wszystkie składniki zmiksować.
Samopszowa tarta z warzywami i kozim serem
Samopszowa tarta z warzywami i kozim serem
Przykładowe składniki na nadzienie:
  • Pieczona dynia, grillowana cukinia, kozi ser, czerwony pieprz
  • Karmelizowany (na maśle i miodzie) koper włoski, pomidorki, orzechy włoskie
  • Grillowana cukinia, duszona cebulka, pomidorki, bazylia
  • Buraczki, kozi ser, bazylia lub rukola, orzechy włoskie
  • Pieczona dynia, ser typu roquefort, orzechy włoskie
  • Szpinak, ser typu roquefort
Przygotowanie:
Wygnieść formę i wstawić na 15 min. do piekarnika nagrzanego do 180ﹾ z termoobiegiem. Następnie ułożyć składniki i zalać mieszanką jajek i jogurtu. Piec ok. 30 min. w temp. 180ﹾ z termoobiegiem. Smacznego!