ZIELE HILDEGARDY – WSZEWŁOGA GÓRSKA
Niektórzy twierdzą, że pamięć o działaniu wszewłogi przetrwała właśnie za sprawą św. Hildegardy z Bingen. Mniszka wykorzystywała korzeń wszewłogi do swojej mieszanki przypraw, którą dodawała do oczyszczającego miodu gruszkowego. W dziele Physica. Uzdrawiające dzieło stworzenia św. Hildegarda stwierdziła, że właściwości miodu są „cenniejsze niż złoto”, a co najważniejsze eliminują „wszystkie złe soki, które są w człowieku, w ten sposób go oczyszczając”. Kuracja miodem gruszkowym z wszewłogą ma usunąć wszelkie złogi, pleśnie i grzyby z jelit, przywracając dobrą florę bakteryjną, a jednocześnie oddziałując na wzmocnienie organizmu. Miód gruszkowy zdaniem mniszki ma łagodzić także wszelkie problemy związane z układem trawiennym. Może też zapobiegać duszności oraz migrenie.