Co powiecie na zdrowy i pyszny dodatek do Waszych posiłków? W dodatku zrobiony samodzielnie z rośliny, którą można spotkać na co dzień? Pokrzywa, bo o niej oczywiście mowa, przez wielu ludzi jest uważana za zwykły chwast. Inni doceniają jej właściwości i w okresie wiosennym chętnie zbierają młode liście na różnego rodzaju napary lecznicze. Ale czy wiecie, jak inaczej możemy wykorzystać tę prozdrowotną roślinę?
Okazuje się, że pokrzywa to doskonały produkt do zrobienia domowego pesto! W swoich liściach skrywa sporo białka, błonnika, witamin z grupy B i C, czy nawet składniki mineralne, takie jak żelazo i wapń. Pokrzywowe pesto możemy dodać na kanapki, do makaronów lub dań mięsnych, w zależności, na co mamy ochotę. Słoiczek pesto z pokrzywy przyda się z pewnością w każdym domu i będzie świetnym pomysłem na śniadanie, obiad oraz kolację.