Zupa krem curry z kalafiora

Lubicie zupy krem? Oto kolejna kremowa pychotka – lekka, szybka i zdrowa. Odrobina orientalnego twistu w postaci przyprawy curry dodaje tej potrawie charakteru i wspaniałego aromatu. Ta zupa o aksamitnej konsystencji znika z talerzy w zawrotnym tempie. Jeśli macie gdzieś u siebie w kuchni kalafiora – koniecznie wypróbujcie ten przepis. Najlepszy krem curry z kalafiora – dosłownie rozpływa się w ustach.
Składniki:
Składniki:
- 1 mały kalafior
- 1 duża cebula
- 2 garście ziarna orkiszu lub samopszy (namoczonego przez co najmniej 1-2 godziny)
- 250 ml mleka kokosowego
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 łyżeczki curry
- Sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka soku z cytryny, trochę startej skórki
- Galgant i bertram (kto ma, dla zdrowia)
Przygotowanie:
Cebulkę pokroić i zeszklić z curry na maśle. Dodać kalafior i ziarno, a następnie zalać mlekiem kokosowym i wodą do pokrycia. Gotować pod przykryciem około 25 minut. Następnie zmiksować, dodać resztę przypraw oraz cytrynę do smaku. Najlepiej smakuje z prażonymi płatkami migdałów i posiekaną kolendrą.
Niektórzy mówią, że to ich ulubiona zupa krem – sami spróbujcie i oceńcie! Smacznego!
Cebulkę pokroić i zeszklić z curry na maśle. Dodać kalafior i ziarno, a następnie zalać mlekiem kokosowym i wodą do pokrycia. Gotować pod przykryciem około 25 minut. Następnie zmiksować, dodać resztę przypraw oraz cytrynę do smaku. Najlepiej smakuje z prażonymi płatkami migdałów i posiekaną kolendrą.
Niektórzy mówią, że to ich ulubiona zupa krem – sami spróbujcie i oceńcie! Smacznego!
